MENU
0 Mijn offerte 0

Veelgestelde vragen

1. Welke bestandsformaten kan ik in SURVEYOUR apparatuur gebruiken

In België en Nederland worden alle onder- en bovengrondse bouw gerelateerde projecten steeds verder gedigitaliseerd. Bijna altijd is er een CAD-tekening in DWG- of DGN-formaat opgemaakt. En in de meeste gevallen is de tekening op “GPS coördinaten” in getekend. Ook DXF en de vorig genoemde 2 bestandsformaten zijn in hun basisvorm perfect te combineren met de SURVEYOUR apparatuur met de bijbehorende laag of layer informatie. Ook punten en coördinatenlijsten importeer en exporteer je gemakkelijk met de SURVEYOUR software. Daarnaast is het ook mogelijk de minder voorkomende Shapefile, LandXML en KML (Google Earth) bestandsformaten te verwerken. Wil je meer met tekeningen of de gemeten data doen? Een tekening opschonen, een professionele revisie tekening opmaken met gedetailleerde kadastrale achtergronden, een volumeberekening met dwarsprofielen…. Denk eens aan Pythagoras CAD software. Super gebruikersvriendelijke CAD-tekensoftware die na een korte introductie jou vlot een rapportage professioneel kan laten opstellen voor je opdrachtgever.

 

2. Moet ik landmeter zijn om SURVEYOUR apparatuur te gebruiken.

Nee, dat moet niet maar het mag wel. Na een korte -introductie bij levering ben je al snel op weg, ook als je geen landmeetkundige achtergrond hebt. De Nederlandstalige meetsoftware op de Windows10 tablet is heel logisch opgebouwd met een beperkt aantal gebruikersvriendelijke kaarticonen. Met deze functietoetsen kunnen de meeste gebruikers 80% van de veel voorkomende taken uitvoeren. Er is een menustructuur voor de meer geavanceerde functies. Maar ook daar is het geen rocket-science. Lukt het niet? Dan gebruik je de handig ingebouwde helpfunctie. Wil het dan nog altijd niet vlotten? Geen probleem! Je neemt contact op met SURVEYOUR en die helpt je telefonisch verder, al dan niet met vernuftige support software via het internet door op je beeldscherm mee te kijken.

3. Voor welke veel voorkomende toepassingen wordt de SURVEYOUR GPS meetstok gebruikt.

Door de universele opzet van de meetsoftware kan de SURVEYOUR GPS meetstok voor de meest voorkomende meet- en uitzetklussen worden ingezet. Wil je nu een perceel in een complexe vorm inmeten voor een exacte oppervlaktebepaling. Of heb je een project met veel grondverzet? Met snelle terrein survey meet je het grondwerk in tot een digitaal terrein model (DTM), en bepaal je zonder bijkomende kostbare CAD software het afgegraven, of aangebrachte volume in een paar eenvoudige stappen. Het volume wordt in 3D afgebeeld zodat je kunt controleren of de meting klopt met de werkelijkheid.

Veel van de klanten van SURVEYOUR die werken met kabels en leidingen, gebruiken de handige multi-line functie voor het inmeten van ondergrondse infra projecten. De verschillende disciplines zoals bv gas, water, glasvezel en telecom worden in een meetroute tegelijkertijd gecodeerd ingemeten. Dit levert een enorme tijdswinst voor de opname van de gegevens, maar ook voor de verwerking van de CAD ontwerpdata die je na het afsluiten van het project exporteert, deze is direct in kleur ieder op een eigen kaart-laag (layer) onderverdeeld.

Vanwege de toenemende beschikbaarheid van geo-gerefereerde CAD-tekeningen en coördinatenlijsten is het uitzetten van een verkaveling, grondplan van een gebouw, of bijvoorbeeld de verankeringspoten van een speeltoestel heel simpel geworden. De CAD tekening, in bijvoorbeeld DWG-formaat laadt je in de meetsoftware. Je selecteert een punt of een lijn die je wilt gaan uitzetten, en de software helpt je op centimeterniveau navigeren naar de juiste locatie. Is de ontwerptekening ook in 3D opgemaakt bepaal je ook direct de hoogte.

4. Hoe zorgt SURVEYOUR ervoor dat ik mijn metingen goed kan uitvoeren?

Dit doen we door ons unieke Connectivity Onbeperkt Plus abonnement. Hiermee verzorgen we een gedegen praktische opleiding voor jou en misschien je collega’s afgestemd op wat voor jou relevant is, en zorgen we voor een optimale support bij vragen die kunnen ontstaan tijdens je werkzaamheden.

Daarnaast behelst dit abonnement de meest betrouwbare GPS-correctiedienst om te kunnen meten en uitzetten op centimeterniveau. Een professionele en stabiele verbinding verkrijg je door de inbegrepen M2M Simkaart. Hierdoor kan SURVEYOUR je ten alle tijden assisteren met vraagstukken binnen de software of je GPS-ontvanger. Of je nu op kantoor bent, of op het project waar je het meet en/of uitzetwerk doet.

5. Hoe nauwkeurig is RTK GPS?

Afhankelijk van de omstandigheden zijn metingen op centimeterniveau meestal mogelijk. Het nauwkeurig bepalen van locatie (horizontaal) is eenvoudiger dan hoogte (verticaal). Doorgaans is een herhaalbare nauwkeurigheid op centimeterniveau meetbaar. Echter door blokkering van ontvangst van navigatie satellietsignalen kan de kwaliteit teruglopen naar decimeter, of sub-meter niveau. Deze blokkades kunnen veroorzaakt worden door hoge gebouwen, hoge begroeiing, zoals bomen of in bosrijke gebieden. Ook kunnen grote objecten en/of grote, vlakke oppervlaktes voor signaalreflectie zorgen, wat vraagt om geavanceerde filtertechnieken en algoritmes om zoveel mogelijk miswijzing te voorkomen. RTK-GPS is enkel buiten te gebruiken. De GPS ontvangers uit de Start, Pro en Master-serie van SURVEYOUR zijn opgebouwd met een OEM-ontvangerboard van Trimble. Je mag dus rekenen op topkwaliteit positionering ook bij de moeilijkere omstandigheden. Doordat alle ontvangers van SURVEYOUR ook gebruik maken van alle beschikbare navigatie satelliet systemen zoals : GPS, Glonass, Galileo en Beidou wordt het meten van objecten in druk bebouwde stedelijke omstandigheden steeds vaker wel mogelijk. Ook de juiste GPS -correctiedienst kan een rol spelen voor optimaal gebruik van je GPS meetset. Met de door het Nederlandse Kadaster en Rijkswaterstaat gecertificeerde 06GPS-correctienetwerk, verzeker je je van optimale meetkwaliteit.

Je kunt zelf de minimale en maximale nauwkeurigheidstoleranties instellen op de SURVEYOUR meetstok. Zo garandeer je je ervan altijd metingen te doen binnen de voor jou gestelde grenzen afhankelijk van de toepassingen waarvoor je de meting verricht.

Mocht je frequent meetklussen hebben in stadskernen met flatgebouwen en wolken krabbers, smalle straten met hoge gebouwen en vol begroeide stadsparken? Dan heeft SURVEYOUR ook daar een oplossing voor. Je SURVEYOUR GPS meetstok van de Start, Pro en Master-serie is al voorbereid voor het gebruik van Total-station. Total stations bieden de hoogst mogelijke nauwkeurigheid voor meten en uitzetten. Met dezelfde gebruikersvriendelijke software op de robuuste Windows10 tablet verricht je metingen en uitzetwerk op millimeter niveau in x,y en z. Gecombineerd met GPS meet je alles in RD of Lambert coördinaten. Met de Robotic TotalStation technologie meet je ook binnen in gebouwen, of zelfs reflectorloos. Vraag naar de mogelijkheden bij onze verkoop.

6. Wat is GPS meten?

GPS meten is de afgelopen jaren sterk opgekomen als hulp om alle denkbare objecten boven- en ondergronds in te meten. Middels een RTK GPS ontvanger bepaal je een nauwkeurige positie waarbij eventueel codes of attributen als eigenschappen maar ook media (foto’s) kunnen worden toegevoegd binnen de meetsoftware. Alle informatie is aanwezig op moment van meting dus leg je bij voorkeur daar zoveel mogelijk data over het object vast. Dit kan ook heel efficiënt.

Zo kun je een GPS meting doen voor:

een basismodel/ begin model om verder een ontwerp te maken in CAD software.

een revisietekening van je werkzaamheden of project gebruiken. Om later te gebruiken als rapportage aan de opdrachtgever.

oppervlakte-, hoeveelheidsbepalingen(volume) en grondbalans gebruiken.

inmeten van kabels, leidingen en riolering, maar ook van alle bovengrondse infrastructuur.

Een basismodel/ nulmeting voor 3D ontwerpen te gebruiken op bijna alle 3D machinebesturing op je grondverzetmachines.

inventarisatie van een straatmeubilair en andere objecten in de openbare ruimte.

Ter plaatse een hoeveelheid te bepalen. Denk aan exacte lengte, oppervlakte of volume (m³)

Hierdoor werk je (kosten) efficiënter. Niet alleen gaat een GPS meting vele malen nauwkeuriger en sneller dan een “handmatige” meting. Omdat de gegevens direct digitaal zijn hoef je ook niet meer de situatieschets handmatig in te tekenen in CAD software. In plaats hiervan genereert je meetset al een complete CAD tekening op coördinaten, hoogte en lagen. Wil je meer weten bel het SURVEYOUR team.

Hulp of
advies nodig?