MENU
0 Mijn offerte 0

Flexibel en creatief door GPS

Bron: Grond Weg WaterBouw nr 05 2018  Pagina 64 -65  Tekst: Roel van Gils  Beeld: van Det Fotografie

Flexibel en creatief door GPS

Het inrichten van de openbare ruimte is een vak apart en vraagt specialistische kennis. Niet in de laatste plaats vanwege de geldende wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid. Het uitzetten en inmeten gebeurt in veel gevallen nog met de hand. Niet als het aan Surveyour ligt. Surveyour wil GPS-meten voor iedereen bereikbaar maken.

MOGELIJKHEDEN VERKENNEN

Eric Neven van Van Vliet Bedrijven vertelt hoe de GPS-meetstok onbeperkte creatieve mogelijkheden toevoegt. Sinds 1931 is Van Vliet Bedrijven actief met het inrichten en beheren van de buitenruimte. Vanaf de riolering tot aan de puntjes op de ‘i’ in een belevingstuin voeren ze voor je uit. Tot voor kort werd een landmeter ingeschakeld om een werk uit te zetten of bij een revisie opnieuw in te meten. “Veelal waren we ook zelf met een meetlint, laser of waterpasinstrument in touw”, zegt Neven. “Dat gaf de nodige beperkingen, zeker als de projecten wat complexer zijn. Bovendien heeft ook een landmeter een volle agenda. Reden voor ons om de mogelijkheden van een GPS-meetstok te verkennen. We zijn met Surveyour in gesprek gegaan om te bekijken waarin de GPS-meetstok ons zou kunnen versterken in onze dagelijkse werkzaamheden. Tijdens een constructief gesprek zijn we goed geïnformeerd, waarbij zowel de pluspunten als de beperkingen duidelijk door Surveyour werden benoemd.”

EEN HELE VERADEMING

Door gebruik te maken van de GPS-meetstok kunnen de ontwerpers bij Van Vliet hun creativiteit de vrije loop laten. Neven: “We worden niet meer beperkt door het met de hand kunnen uitzetten van ontwerpen. Vaak ligt een middelpunt van een ontwerp midden in een gebouw. Dat is met de hand buiten lastig uitzetten. Met de GPS-meetstok is dat een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de tekeningen inlezen en uitzetten. Het scheelt dan ook behoorlijk wat tijd. Ook revisietekeningen kunnen op deze manier laag voor laag worden aangepast om een goed beeld te krijgen van de veranderingen en de nieuwe situatie. Voor een speeltuin is het bijvoorbeeld van cruciaal belang dat de toestellen aan de eisen en normeringen voldoen. Elk toestel heeft zijn eigen veiligheidseisen en -zones, die we met de GPS-meetstok heel eenvoudig kunnen bepalen. Echt een verademing, niet  alleen voor onze mensen buiten, maar ook op kantoor.”

CONTINUÏTEIT GEWAARBORGD

“Met de GPS-meetstok kunnen we in het voortraject al heel veel problemen tackelen”, zegt Neven. “Het geeft ook veel meer rust buiten. Surveyour gaat overigens heel ver in de aftersales, informatievoorziening, training en scholing. Onze mensen zijn veelal praktisch ingesteld. De begeleiding vanuit Surveyour wordt als uiterst prettig ervaren. Het is zelfs mogelijk om in het veld rechtstreeks verbinding te maken met Surveyour. Zij kijken dan even mee en beantwoorden op afstand eventuele vraagstukken. Helemaal top.”

Hulp of
advies nodig?